יום שישי, 11 בספטמבר 2020

דרום ספרד 06.10.2013-17.10.2013 חלק 19

 

המלון בו התאכסנו שני לילות.

תמונה מתוך אתר למטייל
קורדובה היא עיר עתיקה בדרום ספרד ובירת חבל קורדובה שבקהילה האוטונומית של אנדלוסיה. אוכלוסייתה מונה כ- 330,000 נפש.
העיר נבנתה במאה השנייה לספירה בתקופת האימפריה הרומית,ניתן למצוא מסביב שרידים מעברה המפואר דוגמת אמת המים הרומית.תמונה מתוך אתר למטיילאמת המים בקורדובה.
בשנת 711 לספירה נכבשה קורדובה על ידי המוסלמים,ועברה לשליטת המורים. בתקופה המוסלמית של ספרד,הייתה קורדובה הגדולה בערי אירופה.
עיר שהפכה למרכז לאמנות ולימוד אסלאם ואחד המקומות המקודשים לאסלאם.
תמונה מתוך אתר למטיילבין השנים 750 ל-929 הייתה קורדובה לבירת האמירות הספרדית המוסלמית שנקראה גם אל-אנדלוס.
משהפכה ספרד לחליפות,נקראה גם חליפות קורדובה,שקורדובה העיר שימשה לבירתה. במהלך המאה העשירית תוארה קורדובה כעיר גדולה ועשירה.
עיר שהיו בה יותר מ-1000 מסגדים ויותר מ-600 מרחצאות. ישנה השערה שבין שנת 935 לשנת 1013 הייתה קורדובה העיר הגדולה בעולם.
תמונה מתוך אתר למטיילבתקופת השלטון המוסלמי הייתה בעיר פריחה ושגשוג גם לקהילה היהודית במקום. אולם ביטחון, לא היה. בשנת 1013,במהלך מלחמות השלטון שחוותה חליפות קורדובה,גירש מנהיג הברברים סולימאן את מרבית הקהילה היהודית מקורדובה. בשנת 1148,הציגו אל-מוואחידון לקהילה היהודית שתי ברירות.

אל מוואחידון הייתה שושלת מורית ברברית אסלאמית שנוסדה במאה ה-12 בעיירה הקטנה טימנל וכבשה את כל צפון אפריקה,מסהרה המערבית במערב עד מצרים במזרח וספרד המוסלמית בצפון. השושלת הוקמה על ידי עבדאללה אבן תומארת,שאיחד את שבטי המסמודה,הביס את שליטי המגרב הקודמים המוראביטון והרחיבו את שלטונם אל אל-אנדלוס בחצי האי האיברי
תמונה מתוך אתר למטיילהתאסלמות או מוות. חלק מן הקהילה התאסלם,בעוד אחרים ברחו מן העיר ביניהם גם הרמב"ם יליד העיר. יהודי מפורסם נוסף שחי ופעל בקורדובה, היה חסדאי אבן שפרוט,יועצו של ח'ליף קורדובה, במאה ה-10. חסדאי אִבְן שַפְרוּט (915 – 975) היה רופא,יועץ מדיני ושתדלן יהודי, חי בעיר קורדובה שבספרד.
היה שר יהודי בספרד שבשלטון המוסלמים והראשון ביהודי ספרד שעלה לתפקיד כה רם בחצר שליטי ספרד.
בזכות השכלתו הרפואית ושליטתו בשפות היוונית והלטינית, תרגם חסדאי ספרי רפואה מיוונית לערבית. מיוחסת לו האיגרת אל יוסף מלך הכוזרים.
אביו יצחק היה מעשירי ומלומדי העיר חַאֵן (Jaén) שבספרד.
תמונה מתוך אתר למטיילחסדאי רכש בילדותו השכלה נרחבה בעברית,ערבית ולטינית,כשזו האחרונה הייתה ידועה רק לבכירי הכנסייה בזמנו. הוא גם למד רפואה.
הוא שימש בפועל כשר האוצר וכשר החוץ של הח'ליף הערבי-מוסלמי של ספרד עבד אל רחמן השלישי,החליף של שושלת בית אומיה,והיה רופאו האישי. פעילותו בקרב היהודים סייעה בהפיכתה של ספרד למרכז גדול של תרבות ישראל. הוא הזמין חכמים מבבל ומאפריקה הצפונית וסייע בהקמת ישיבות בספרד. בין החכמים שתמך בהם נודעים במיוחד מנחם בן סרוק ודונש בן לברט,שניהם בלשנים ומשוררים נודעים. זכויות לקטע זה על אבן שפרוט לויקיפדיה

במאה התשיעית, נמצאו בקורדובה שרידים של מסגד,כנראה של הנביא מוחמד, יחד עם עותק מקורי של הקוראן, מה שהופך את המקום לאתר לבעל חשיבות מיוחדת למתפללים מוסלמים. העיצוב היה מהפכני,נתן מרחב פשוט כדי לאפשר למאמינים לפתוח שם את רוחם של המתפללים. כך הפכה קורדובה למקום עליה לרגל עבור המוסלמים שלא יכלו לנסוע למכה.
בשנת 1236 נכבשה קורדובה על ידי הנוצרים במלחמה שהובלה על ידי פרננדו השלישי מקסטיליה ולאון. עם הכיבוש הנוצרי,וגירוש יהודי ספרד,נקטעו החיים היהודיים במקום.
אחרי ארוחת ערב יצאנו מהמלון ישירות לשדרה יפהפייה מלאת מזרקות.
תמונה מתוך אתר למטיילהמלון המואר בלילה ולצידו המזרקות. מראה מרהיב ביופיו.
בבוקר, קמנו מוקדם ויצאנו לפני כולם לטיול קצר בשדרה
תמונה מתוך אתר למטייל
שדרת המזרקות
תמונה מתוך אתר למטייל
אחת המזרקות מקרוב. המוני אדם טיילו בה. בצדדים,חנויות במבנים מיוחדים לממכר תוצרת המקום שהיו סגורים מוקדם בבוקר.
הקדמה לחלק הבא
המשך יבוא

חלק 1
חלק 2
חלק 3
חלק 4

חלק 5
חלק 6 
חלק 7 ,

חלק 8,
חלק 9

חלק 10
חלק 11
חלק 12
חלק 13
חלק 14
חלק 15
חלק 16
חלק 17
חלק 18
חלק 19

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה